Skip to content

Velká Británie a principy digitálních služeb

Tradicionalistická země a digitální služby❓Na první pohled to zní zcela nereálně, ale opak je pravdou. A protože se bavíme o zemi, která i dnes funguje na zvykovém právu tak si v roce 2️⃣0️⃣1️⃣2️⃣ vytyčila 🔟 jednoduchých pravidel se kterými si hravě vystačíme při digitalizaci i dnes (stačilo by je převzít a začít reálně žít při všech projektech státní správy a samosprávy – jaká je realita asi tušíte). 👇

1️⃣. Začněte s potřebami uživatelů

Návrh služby začíná identifikací potřeb uživatelů. Pokud nevíte, jaké jsou potřeby uživatelů, nevytvoříte správnou věc. Proveďte průzkum, analyzujte data, mluvte s uživateli. Nevytvářejte předpoklady. Mějte empatii k uživatelům a pamatujte, že to, co žádají, není vždy to, co potřebují.

2️⃣. Dělejte méně

Vláda by měla dělat jen to, co může dělat jen vláda. Pokud jsme našli způsob, jak něco udělat, který funguje, měli bychom ho udělat opakovaně použitelné a sdílet, místo abychom pokaždé znovu vynalézali kolo od vozu. To znamená vytvářet platformy a registry, na kterých mohou stavět ostatní, poskytovat zdroje (například rozhraní API), které mohou používat ostatní, a odkazovat na práci ostatních. Měli bychom se soustředit na neredukovatelné jádro.

3️⃣. Navrhujme na základě faktů a dat

Ve většině případů se můžeme poučit z chování v reálném světě tím, že se podíváme, jak jsou stávající služby využívány. Nechejte rozhodování na datech, nikoli na předtuchách nebo odhadech. Pokračujte v tom i po uvedení služby do ostrého provozu, prototypování a testování s uživateli a následném iterování. Analytika by měla být vestavěná, vždy zapnutá a snadno čitelná. Data jsou základním nástrojem.

4️⃣. Dejte si práci, abyste to co nejvíce zjednodušili

Udělat něco, co vypadá jednoduše, je snadné. Udělat něco jednoduchého na používání je mnohem těžší – zejména pokud jsou základní systémy složité – ale to je to, co bychom měli dělat. Neberte jako odpověď větu „Vždycky to tak bylo“. Udělat věci jednoduché je obvykle větší a těžší práce, ale je to jedině tak správné.

5️⃣. Iterujte. Pak znovu iterujte

Nejlepším způsobem, jak vytvořit dobré služby, je začít v malém a divoce iterovat. Vydávejte minimální životaschopné produkty brzy, testujte je se skutečnými uživateli, přejděte z alfa verze do beta verze a přidávejte funkce, odstraňujte věci, které nefungují, a provádějte vylepšení na základě zpětné vazby. Iterace snižuje riziko. Velké neúspěchy jsou díky ní nepravděpodobné a z malých neúspěchů se stává poučení. Pokud prototyp nefunguje, nebojte se ho zahodit a začít znovu.

6️⃣. Tohle je pro všechny

Přístupný design je dobrý design. Vše, co vytváříme, by mělo být co nejvíce inkluzivní, čitelné a srozumitelné. Pokud musíme obětovat eleganci – budiž. Stavíme pro potřeby, ne pro publikum. Navrhujeme pro celou zemi, nejen pro ty, kteří jsou zvyklí používat web. Lidé, kteří naše služby nejvíce potřebují, jsou často ti, pro které je jejich používání nejobtížnější. Mysleme na ně od začátku.

7️⃣. Pochopení souvislostí

Nenavrhujeme pro obrazovku, ale pro lidi. Musíme důkladně přemýšlet o kontextu, ve kterém naše služby používají. Jsou v knihovně? Používají telefon? Znají opravdu jen Facebook? Nikdy předtím nepoužívali web?

8️⃣. Vytvářejte digitální služby, ne webové stránky

Služba je něco, co lidem pomáhá něco dělat. Naším úkolem je odhalit potřeby uživatelů a vytvořit službu, která tyto potřeby splňuje. Samozřejmě, že velkou část z toho budou tvořit stránky na webu, ale my tu nejsme od toho, abychom stavěli webové stránky. Digitální svět se musí propojit s reálným světem, takže musíme přemýšlet o všech aspektech služby a ujistit se, že dávají dohromady něco, co splňuje potřeby uživatelů.

9️⃣. Buďte důslední, ne jednotní

Měli bychom používat stejný jazyk a stejné návrhové vzory všude, kde je to možné. To pomáhá lidem seznámit se s našimi službami, ale i pokud to není možné, měli bychom dbát na to, aby byl náš přístup konzistentní.

Nejedná se o svěrací kazajku nebo soubor pravidel. Každé okolnosti jsou jiné. Když najdeme vzory, které fungují, měli bychom je sdílet a mluvit o tom, proč je používáme. To by nám však nemělo bránit v tom, abychom je v budoucnu vylepšili nebo změnili, až najdeme lepší způsoby, jak věci dělat, nebo až se změní potřeby uživatelů.

🔟. Otevřete data a služby: je to tak mnohem lepší

Kdykoli můžeme, měli bychom se podělit o to, co děláme. S kolegy, s uživateli, se světem. Sdílejte kód, sdílejte návrhy, sdílejte nápady, sdílejte záměry, sdílejte neúspěchy. Čím více očí se na službu dívá, tím je lepší – odhalují se chyby, poukazuje se na lepší alternativy, zvyšuje se laťka.

Mnohé z toho, co děláme, je možné jen díky otevřenému zdrojovému kódu a velkorysosti komunity webdesignérů. Měli bychom se jí odvděčit stejným způsobem.

Back To Top