Skip to content

Bill Gates, Microsoft a Windows

Před pár dny měl 6️⃣5️⃣. narozeniny Bill Gates. Na Harvardu, který nedokončil, začal studovat v roce 1973. V roce 1975 zakládá s Paulem Allanem Microsoft a koho z nás neprovázely a neprovází jeho produkty? Kolikrát padaly soudy o tom, že stejně jako jiné technologické firmy z minulosti i MS skončí v propadlišti dějin (zvláště pak za ředitelování Steva Ballmera).

Jenže dnes se bavíme o firmě se 156 tis. zaměstnanci v nejlepší formě, která je plnohodnotně využívána i na konkurenčních platformách (iOS, macOS, Android a oficiálně i Linuxu). Historie vzestupů, ale i omylů a pádů.

Má zkušenost s produkty MS se začala psát u MS DOS 6.22, posléze s „nadstavbou“ Windows 3.11. I na skládaném HW se jednalo o poměrně stabilní sestavu, kterou vystřídalo až po několika letech plnohodnotné Windows 95 SR2, poprvé vybavené MS Office (ve verzi 97). Pochopil jsem u nich jednu věc, stabilní systém není nikdy ten čerstvě vydaný, ale až ve verzi po „faceliftu“ (vydanými service packy). A toho jsem se pak po léta na produkčních PC/NB držel, takže tento stabilní systém vystřídali až Windows 98 SE (jako second edition) a zároveň krátce provozované Windows NT 4.0 SP6. Jeden perfektně fungoval (až na chyby aplikací třetích stran a občasné pády na blue screen) a druhý byl vrcholem stability (až na to, že laborování s ovladači zabralo hodiny a hodiny práce – třeba pro cokoliv s USB).

Ano nešlo to jinak. Na dlouho je vystřídal můj nejoblíbenější systém Windows 2000 (ve finále s SP4), který si bral z obou předchozích systémů to nejlepší a byl použitelný od 1. verze (taky byl jedinou mou výjimkou). Windows XP SP3 (zbavené omalovánek) je vystřídaly až ve své poslední verzi a jedině kvůli podpoře novějšího HW a bezpečnosti.

Po nich následoval první 64bit systém Windows 7 SP1. Ano přiznám se, i na něm jsem se snažil zbavit všech grafických vychytávek a vylepšení. Nicméně tento systém byl naprosto stabilní a Windows 8.1 je nahradily jen ze zvědavosti a pokusu zbavit se balastu a nánosu devadesátek v předchozích systémech.

Po prvních pár aktualizacích od uvedení na trh je nahradily bez špetky nostalgie Windows 10 (Threshold 2, verze 1511), které aspirují přes všechny výhrady recenzentů na plnohodnotného následníka mých oblíbených Win 2000. Jarní aktualizace vždy do produkčního prostředí nasazuji s výrazným opožděním oproti vydání, a o něco kratší nechávám od doby, kdy se jedná jen o vylepšení aktualizacím podzimním (zvláště pak u nových PC se vyplatí počkat déle kvůli ovladačům).

Chvíle, kdy jsem zvažoval přechod ke konkurenci (macOS) přichází a odchází, ale to, co by mi chybělo na mých oblíbených ThinkPadech, mě vede k symbióze v poloze Windows (NB) a iOS (iPhone, iPad). Obě platformy produktivně s využitím programů Microsoft 365 (tam to dovedl pro změnu Satya Nadella).

Znalí čtenáři si všimli, že ve výčtu chybí několik operačních systémů z Redmondu a to především Windows ME (jako milenium edition) a Windows Vista. Oba jsem měl krátce nainstalovány na sekundárních PC/NB a oba mají společnou značnou nekompatibilitu s tehdejších HW (ovladače) a tím související tragickou nestabilitu (a ve druhém případě naprosto nepřiměřené HW nároky ve chvíli, kdy se systém dostal na trh). U Windows Vista jsem udělal tu chybu, že jsem si NB s nimi vzal na jeden skautský kurz, na kterém jsem působil jako instruktor. Dál netřeba komentáře.

Bille děkuji a přeji vše nejlepší k narozeninám❗

Back To Top